Prekių katalogas

Kodėl verta rinktis rūšinę kavą?

Kodėl verta rinktis rūšinę kavą?

Kiekvienas kavos puodelis – unikalus. Juk kiekviename jų telpa visa kavos istorija nuo pupelės sunokimo iki pat jos atsiskleidimo geriausiomis savo savybėms. Šiandien kava daugeliui yra tapusi kur kas daugiau nei gėrimu. Ji simbolizuoja tam tikrą ritualą, pasimėgavimą laisva minute ar maloniu pokalbiu su bičiuliu. Tam, kad šios akimirkos būtų dar malonesnės, vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kokią kavą renkatės.

Nepakartojami potyriai

Pagrindinėms kavos savybėms, tokioms, kaip skonis, aromatas bei stiprumas, įtakos turi ne tik kavos gamybos procesai, bet ir jos rūšis bei porūšis. Įprasti kavos mišiniai dažniausiai gaminami iš keliuose regionuose užaugintų kavos pupelių, o rūšinė kava gimsta iš viename konkrečiame regione užaugintų kavos pupelių. Pastaroji suteikia galimybę nekeliant kojos iš namų pakeliauti po įvairiausius pasaulio kampelius, nes kavos rūšis dažniausiai nurodo ir jos kilmės vietą. Taigi, pasirinkus rūšinę kavą, galima įsivaizduoti, kokios aplinkos ir klimato sąlygos turėjo įtakos kavos gimimo procesui, kokią kelionę ji nukeliavo bei kokiais kultūriniais atspalviais spinduliuoja.

Kokybė

Rūšinė kava pasižymi išskirtine kokybe. Bene kokybiškiausia yra laikoma 100 % Arabica, užauginta viename regione ar ūkyje. Kavos gurmanams vertėtų atkreipti dėmesį ir į kavos vertinimą balais, kurį atlieka rūšinės kavos asociacija. Ekspertai vertina jau paruoštą kavą pagal įvairius kriterijus – skonį, kvapą, poskonį, švarą, priemaišų būvimą/nebūvimą ir kitus. Taip pat neretai rūšinės kavos pupelės yra užaugintos tvariai, laikantis ekologijos principų, todėl įgauna papildomą vertę.
Skrudinimo procesas padeda išryškinti skirtingose vietovėse užaugintų kavos pupelių privalumus bei leidžia kavą pritaikyti skirtingiems paruošimo būdams. Rūšinė kava dažniausiai parduodama nemalta, pupelių pavidalu. Taip išsaugomos unikalios kavos savybės – ryškus skonis, intensyvus aromatas ir subtilūs poskoniai. Malant pupeles, jų dalelės susimaišo su deguonimi ir dalinai prarandamas gėrimo aromatas. Būtent todėl rekomenduojama malti pupeles tik prieš pat ruošiant kavą.

Poskonių gausa

Neretai, kalbant apie kavą, minimi jos poskoniai – riešutai, vaisiai, šokoladas, cukranendrės ar kiti. Svarbu paminėti, jog tai nėra pridėtiniai skonio stiprikliai ir kvapikliai. Rūšinės kavos pasižymi natūraliais, gamtos sukurtais aromatais ir skoniais. Ragaujant kvapnų gėrimą, subtilios kavos natos susipina tarpusavyje ir burnoje šoka aistringą skonių šokį.
Apibendrinant galima teigti, jog net ir labai mėgstant maltos kavos mišinius, vertėtų bent kartais įtraukti į savo kavos pasaulį rūšinę kavą. Ji tikrai praskaidrins dienos ritualus ir padės atrasti neaprėpiamą skonių bei kvapų įvairovę.

Teksto autorius: Laura Šakirovaitė